Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Твоје знање мења све

Порука месеца

У трци за престижну светску награду

os mika alasЉиљана Лазаревић, учитељица у ОШ ,,Михаило Петровић Алас“ из Београда, ушла је у конкуренцију за престижну светску награду Јидан (Yidan) за 2021.

Реч је о награди коју додељује фондација коју је основао кинески интернет предузетник и филантроп Чарлс Чен Јидан (Charles Chen Yidan), а додељује се сваке године у две области – за истраживање у образовању и за развој у образовању (едукативни пројекти).

Наргиле и корона - безазлена забава или беспотребан ризик?

nargila barКонзумирање дувана, у било ком облику, неспорно је штетно по здравље и то одавно није новост, већ необорива истина. Након скоро годину дана од распламсавања пандемије КОВИД-19, већ имамо бројне, веома чврсте доказе да су конзументи дуванских производа у већем ризику да се заразе и новим корона вирусом, као и да је вероватноћа за развој тежих клиничких слика изазваних овим узрочником, код пушача већа него код непушача.

Посебан ризик, ипак, представљају дувански производи чије конзумирање има наглашену социјалну компоненту - попут наргила.

Наставља се заједничка мисија просвете и здравства у борби против психоактивних супстанци

pas 2020И поред великих изазова које нова школска 2020/2021. година носи са собом, Грaдски зaвoд зa jaвнo здрaвљe Бeoгрaд је, уз неопходна прилагођавања, наставио дугогодишњи низ едукација у оквиру реализације програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци”, намењених просветним радницима и стручним сарадницима. Реализација ових обука спроведена је у оквиру пројекта који, већ трећу годину заредом, финансијски подржава Секретаријат за здравство Града Београда.

Три дводневна семинара реализована су 26-27. септембра, 3-4. и 11-12. октобра 2020. године у Градском заводу за јавно здравље Београд. Обуке је похађао укупно 41 просветни радник и сарадник из 13 београдских основних школа.

Знањем и креативношћу против короне

os sonja marinkovicШколе већ недељама нема... Понекад  јесмо малчице нервозни, али ипак смо ту једни за друге, шалимо се и у изолацији и заједнички покушавамо да савладамо све препреке. Наравно, ту предњаче деца, која нас својом маштом и креативношћу сваким даном радују и враћају наду да ће све ово једном бити „јуче“!

Да нам чак и живот у темељу уздрман и измештен из свакодневнице какву смо доскора живели, пружа разлог и повод да га живимо квалитетно, креативно, уз радост и осмех у сваком дану, доказ су албуми са радовима ђака првог разреда ОШ „Соња Маринковић“ из Земуна, настала као креативни одговор на активности које су, у условима учења на даљину и кућне изолације, инспирисане управо пандемијом новим корона вирусом.

Дуван у доба короне

Duvan koronaНепобитна је чињеница да је пушење значајан фактор ризика за настанак бројних обољења респираторног система, почев од обичних прехлада, преко грипа, све до упала плућа изазваних различитим инфективним узрочницима, док је директна веза змеђу пушења и рака плућа одавно свима добро позната.

Имајући све то у виду, логично се намеће питање – постој ли и какав је здравствени утицај конзумирања дувана у доба актуелне пандемије COVID 19?

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство