Рад у школама

Како изгледа?

Програм се састоји од 12 интерактивних радионица предвиђених за реализацију током једне школске године, динамиком коју одреди едукатор у договору са својим колегама и самим ученицима, а у складу са школским календаром активности и додатним школским обавезама. Оптимално време за реализацију сваке радионице је један школски час (45 минута), али се то може мењати и прилагођавати условима рада, расположивом времену, заинтересованости и/или потребама ученика, нарочито ако се при спровођењу тежи томе да се реализују и додатне активности понуђене у Водичу за наставнике за сваку тематску целину.

Праћење програма

Програм има развијен систем праћења и унапређења квалитета, што га чини веома добро прихваћеним, како међу просветним радницима, тако и међу ученицима.

Представници Градског завода у континуираној су комуникацији са наставницима и сарадницима који су похађали обуку. Уобичајена пракса је да се реализује најмање једна посета свакој школи која је започела са применом програма, и то у виду присуства макар једном школском часу. Такође, преставници Завода на располагању су едукаторима у школама за све врсте консултација у вези са унапређењем квалитета програма, чак и за креирање и реализацију додатних активности, ван садржаја Водича, уколико се за тим укаже потреба.

Завршни радови

Градски завод за јавно здравље примену програма у школама прати до самог завршетка његове реализације.  Све што школарци, током школске године, заједничким радом са својим наставницима, уз помоћ разних других стручних помагача, уоче као важно и интересантно када је о реч о психоактивним супстанцама и болестима зависности, све што подробно истраже, проуче, науче и креативно уобличе у ново знање, они имају шансу да представе и другима – својим вршњацима у школи, наставницима, родитељима, широј заједници. Јавне презентације наученог постале су важна пракса у свим школама које пролазе кроз програм. Оне окупљају мању или већу публику која има привилегију да посведочи како је важан и креативан посао обављен.

Поводом обележавања 10-огодишњице реализације програма, у јуну 2019. године, у Дечјем културном центру Београд, одржана је заједничка завршна манифестација ученика основних школа под називом „Твоје знање мења све“. У реализацији овог колажног перформанса учествовале су следеће београдске основне школе: „Момчило Живојиновић“ (Младеновац), „Ђура Даничић“ (Вождовац), „Соња Маринковић“ (Земун), „Алекса Шантић“ (Гроцка), „Милоје „Васић“ (Гроцка), „Филип Филиповић“ (Вождовац), „Олга Петров“ (Палилула) и „Бранко Ћопић“ (Раковица), а као специјални гости наступили су ученици трећег и четвртог разреда основне школе „Ђорђе Симеоновић“ из села Подгорац код Бољевца.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство