26. јун 2021 - Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

droga 2021

Поделите чињенице о дрогама. Спасите животе

Канцеларија Уједињених Нација за дрогу и криминал (UNODC) објавила је најновији глобални извештај о дрогама за 2020. годину, према коме је  269 милиона људи старости између 15 и 64 године користило је неку психоактивну супстанцу, што је око 5,4% светске популације ове животне доби. Пораст ове појаве у односу на само једну годину раније није нарочито приметан, али се растући тренд итекако уочава ако се анализира нешто дужи временски интервал. Тако је, у поређењу са не тако давном 2009. годином, број конзумената психоактивних супстанци, порастао за скоро 30%.

У 2021. години, Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се под слоганом „Ширимо знање о дрогама. Сачувајмо животе“ (енг. Share Facts on Drugs. Save Lives), са циљем да се нагласи колико је важно подизати свест о чињеницама које се тичу конзумирања дрога, последицама по здравље појединца и по друштво у целини које то са собом носи, али и о превенцији заснованој на доказима и научно утемељеним методама лечења зависности.

Овогодишња тема је додатно значајна јер је непосредно повезана и са глобалном кампањом која се води у циљу контроле ширења дезинформација у вези са пандемијом КОВИД-19, чега смо сви сведоци у протеклих годину и по дана.

КОВИД-19 нам је донео до сада невиђени талас бриге о здрављу које је постало глобални императив, довео је мере превенције у први план и подсетио нас на значај одговорности не само према себи, већ и према другима. Заједништво и солидарност на свим нивоима добили су на актуелности и важности у животима свих нас.

Истовремено, у овом периоду, сведочили смо моћном деловању науке. Иновативна, делотворна решења креирана су у невероватно кратком временском интервалу. Видели смо колико нам је наука важна у оваквим тренуцима, али и схватили да је потреба да се научно утемељене информације активно и адекватно промовишу, а бројне дезинформације побију, кључна у борби против вируса који је заробио планету.

Исто  је тако и када је реч о дрогама - најпре када је реч о њиховој злоупотреби, али и читавом низу повезаних проблема који  ову појаву прате. Јасно је да постоје бројне дезинформације које отежавају сагледавање проблема, па тако и одговарајуће суочавање са њим. Управо због тога је веома важно пружати стручној, али и општој јавности увек тачне, поуздане и релевантне информације. С тим у вези, кључне поруке овогодишњег Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама су:
  • Тржиште психоактивних супстанци више заступљено у градским подручјима, па се убрзана урбанизација сматра озбиљном претњом за пораст броја корисника дрога широм света.
  • Пораст прихода повезан је са порастом корисника дрога, те је заступљеност дрога већа у развијенијим деловима света.  С друге стране, у сиромашнијим срединама, последице овог проблема, у виду поремећаја здравља корисника и деградације целе заједнице, значајно су израженије и разорније.
  • Популација у земљама у развоју је у порасту – то значи да ће неминовно расти и број корисника дрога, пре свега у Африци. Ово захтева што брже и што ефикасније деловање.
  • Тржиште психоактивних супстанци се брзо опоравило након пандемијске кризе, али је истовремено подстакнут, па чак и појачан проблем трговине људима који се иначе повезује са илегалним путевима дроге. Томе се мора стати на пут.
  • Присуство и коришћење канабиса широм света у последње две деценије је учетворостручено! Удео адолесцената који користе ову супстанцу у поменутом периоду порастао је чак за око 40%! Како би се младима подигла свест о здравственим ризицима од употребе дрога, са њима се мора радити проактивно, уз примену одговарајућих превентивних приступа.
  • Током пандемије, технолошке иновације помогле су у развоју нових начина у третирању особа које имају проблем са коришћењем дроге. Важно је да се настави са тим трендом, како би се бенефити технолошког напретка учинили доступним и корисним свима.
  • Много људи на свету, а ово се пре свега односи на неразвијенеземље, нема одговарајући приступ контролисаним психоактивним супстанцама које се користе у лечењу зависности. За превазилажење овог проблема, неопходна је јача међународна сарадња.
  • Број корисника дрога широм света је у евидентном порасту. Корисници психоактивних супстанци посебно су осетљиви на ефекте КОВИД-19 и сврставају се у ризичне категорије када је реч о овој инфекцији. Не смемо их занемарити – и њима је, као и свима другима, потребно адекватно лечење, нега и подршка током опоравка од КОВИД-19.
Растући тренд када је реч о коришћењу дрога потврђује да иницијатива Уједињених нација из давне 1987. године, која је тада резултовала Резолуцијом и проглашењем 26. јуна за Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, и даље не губи на актуелности. Напротив! Више него икад неопходно је наглашавати размере овог проблема и све његове аспекте, али и активно радити на развоју и промоцији разноврсних превентивних метода, као и третмана зависности од дрога. А баш како слоган овогодишње кампање наглашава – системски вођено, научно утемељено, правовремено стечено знање, представља најаделотворнији начин за борбу против злоупотребе дрога.

Имајући у виду размере проблема, али и специфичан значај примарне превенције злоупотребе дрога, управо кроз правовремено стечено знање, Градски завод за јавно здравље се више од једне деценије, кроз реализацију програма Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци,  бави циљаном едукацијом просветних радника и сарадника, а посредно и ученика основних школа, управо на ову тему.

Овај програм креиран је 2009. године као део превентивних активности у оквиру имплементације Стратегије за борбу против дрога.  Базиран је на едукативном методу „Заједничко учење кроз акцију“, како би се унапредиле компетенције просветних радника и сарадника на ову тему. Принципи примарне превенције, у форми здравствено-васпитног рада, у следећем кораку се усмеравају ка циљној популацији – ка ученицима у основним школама, и то већ од узраста 3. разреда, а жељени исход целокупне едукације је оснаживање ученика у процесу доношења одлука и преузимању одговорности за њих.

Током деценије успешне координације и реализације овог програма, у Градском заводу за јавно здравље за његово спровођење обучено је око 600 просветних радника и сарадника из више од 110 београдских основних школа, а кроз програмске активности до сада је прошло више од 8000 београдских основаца.

Уколико сте заинтересовани да тестирате своје знање у вези са дрогама, решите следећи квиз
Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство