Против психоактивних супстанци и у школској 2021/22.

protiv droge 2021 2022Грaдски зaвoд зa jaвнo здрaвљe Бeoгрaд и на почетку школске 2021/22. године, и поред свих отежавајућих околности диктираних пандемијом, не посустаје у заједничкој мисији са сектором образовања у борби против злоупотребе психоактивних супстанци међу младима.

Тако је, и ове јесени, настављен дугогодишњи низ едукација „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“, намењених просветним радницима и стручним сарадницима из основних школа. Реализација ових обука већ четврту годину заредом, спроводи се у оквиру пројекта који подржава Секретаријат за здравство Града Београда.

Три дводневна семинара реализована су 24-25. септембра, 1-2. и 15-16. октобра 2021. године у Градском заводу за јавно здравље Београд. Обуке је водило 7 предавача, а похађао их је укупно 41 просветни радник и сарадник из чак 18 београдских и једне основне школе из Зрењанина.
protiv droge 2021 2022
Све три обуке протекле су праћене лепом и динамичном интеракцијом водитељског тима и полазника, кроз интересантан спој предавања, радионица и вођених дискусија, уз незаобилазну и веома подстицајну размену ставова, знања, али и непосредних искустава свих учесника.

Полазницима семинара, на овај начин, пружен је свеобухватан сет знања и вештина, са основним циљем да они унапреде своје стручне компетенције на ову осетљиву, али веома важну тему. Полазницима едукације су, након семинара, обезбеђени и пратећи електронски и штампани едукативни материјали, а на располагању им је и континуирана стручна подршка целог тима реализатора семинара , за потребе предстојеће примене програма у школама.
protiv droge 2021 2022
Градски завод за јавно здравље Београд свој дугогодишњи здравствено-васпитни рад у области спречавања злоупотребе психоактивних супстанци, базира на принципима примарне превенције, усмеравајући тако циљане активности према деци већ у основношколском узрасту, чак и ка онима који похађају ниже разреде. Програм „Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци” базиран је на јединственом едукативном приступу „Заједничко учење кроз акцију”, који програму даје методолошки чврсто утемељење , али истовремено висок степен прилагодљивости и флексибилности у практичној примени.

Основни циљ поменуте методе је оснаживање деце кроз афирмацију високог степена њиховог непосредног учешћа у школским активностима. На овај начин се, кроз изградњу самопоуздања и самопоштовања, ради на јачању њихове емоционалне интелигенције. Све ово као крајњи циљ има изградњу вештина важних за доношење здравих животних одлука, те тако и чврст отклон од потенцијалног конзумирања дрога и преузимања других видова ризичних понашања.

На веб и фejсбук стрaници под називом „Твоје знање мења све” доступне су све важне информације у вези са програмом.
protiv droge 2021 2022 protiv droge 2021 2022 protiv droge 2021 2022
Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство