Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама – 26. јун 2022. године

CareInCrisisБринути у кризи

Резолуцијом Уједињених нација из 1987. године, 26. јун је проглашен за Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.  Ове 2022. године, кампања је неминовно обојена великим глобалним потресима којима сведочимо и реализује се под слоганом „Брига у време кризних ситуација“  . Циљ кампање је да укаже на међународне изазове који проистичу управо као последица кризних ситуација, а тичу се и проблема дрога.

Док и даље трају напори да пандемији COVID-19 напокон видимо леђа и да се лагано хватамо у коштац са бројним последицама њеног двогодишњег смртоносног похода планетом, свет већ клизи у нове хуманитарне провалије. Од ратних зона, избегличких колона и кампова до заједница које су подељене насиљем, људи у свим деловима света погођени су великим кризама и опет су суочени са бројним егзистенцијалним проблемима.

У оваквој ситуацији, посебан значај добијају заступање и напори да се штити право на здравље и одговарајућу здравствену заштиту управо оних најрањивијих група становништва, међу којима су недвосмислено и људи који конзумирају дроге и услед тога имају бројне поремећаје здравља. Они су ти којима је преко потребан одговарајући институционални третман, снажна стручна подршка, али и приступ контролисаним супстанцама које се користе у лечењу болести зависности. У стањима здравствених и хуманитарних криза, под највећим притиском су здравствени и правосудни сектор, па су сви системски приступи и институционалне услуге веома компромитовани управо у ситуацијама када је потреба за њима највећа.

poster zloupotreba droga 2022
Растући тренд када је реч о коришћењу дрога потврђује да је више него икад неопходно наглашавати размере овог проблема.

Глобални извештај о дрогама из 2021. године указује на неколико критичних тачака:

•    Канабис конзумира око 200 милиона људи широм света, што је око 4% светске популације, а у протеклој деценији се бележи пораст конзумената од чак око 18% у глобалним оквирима. С друге стране, све мање младих људи ову супстанцу доживљава као штетну по здравље, што је у извесној мери последица интригантних и непроверених информација о корисним ефектима ове биљке и њеном коришћењу у медицинске сврхе.

•    Употреба и кријумчарење канабиса погађа све регионе планете, док други проблеми у вези са дрогама представљају додатне специфичне претње у појединим деловима света, а најчешће и највише су погођени они најнеразвијенији. Тако се, примера ради, према Глобалном извештају, најдраматичнији пораст у конзумирању дрога бележи на афричком континенту, са пројекцијом да ће до 2030. бити чак 40% више конзумената дрога у односу на 2018. годину.

•    У деценији која је пред нама, предвиђа се глобални пораст броја људи који користе дроге од 11%, што аутоматски значи и већи број зависника од психоактивних супстанци, односно особа са придруженим поремећајима здравља услед конзумирања дрога, што све генерише потребу за повећаним бројем услуга и третмана који су њима неопходни.

•    Број нових психоактивних супстанци на тржишту у протеклој деценији је у опадању – са 213 колико их је забележено у 2013. на „само“ 71 у 2019. години.

•    Ипак, процењује се да ће последице пандемије тек бити видљиве када је реч о дрогама и обрасцима њиховог конзумирања и дистрибуције. С тим у вези, већ је евидентно да је продаја нелегалних супстанци преко интернета у озбиљном порасту, што прети да потпуно промени досадашњу слику овог тржишта. Наиме, између 2017. и 2020. године продаја нелегалних дрога преко интернета (тзв. Darknet), се учетворостручила у односу на период између 2011. и 2017. године.

•    С друге стране, постоје и неке светле стране периода који је за нама. Као и у другим сферама живота, пандемија је подстакла развој иновативних приступа и у превенцији злоупотребе дрога и у лечењу болести зависности, пре свега захваљујући примени савремених технологија, што је ове услуге учинило приступачнијим и доступнијим.

Имајући све наведено у виду, поред порука неизбежно обликованих актуелном ситуацијом у свету, ни ове године не изостаје универзални циљ овог датума - да се нагласи колико је важно подизати свест о чињеницама које се тичу конзумирања дрога и последицама по здравље појединца и по друштво у целини, али и да се укаже на значај превенције засноване на доказима и научно утемељених метода лечења болести зависности.

Година 2022. је дефинитивно још једна година у низу која поставља велике изазове пред читав свет. Хуманитарне и здравствене кризе су се преклопиле и удружиле, живот свих људи на планети је све тежи и неизвеснији. У кризним временима, све је снажнији осећај да смо сви део једне једине, глобалне заједнице за коју императив мора бити узајамна солидарност и свест да сви морамо бринути о свима.

С тим у вези је креирана кампања Канцеларије УН за дрогу и криминал, под називом “#CareInCrises”. Више информација о овој кампањи можете наћи на:

https://www.unodc.org/unodc/en/drugs/index-new.html

https://www.facebook.com/unodc

https://www.facebook.com/hashtag/careincrises
 
 
Уколико сте заинтересовани да тестирате своје знање у вези са дрогама, решите следећи квиз:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdP0NueUFLt5oRpozbspy1NJDuuvhH-Szf2xSKKOX_GoLT6hQ/viewform

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство