Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама – 26. јун 2023.

zloupotreba drogaБез осуде и дискриминације! Сви смо људи!

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна, што је успостављено Резолуцијом Уједињених нација из 1987. године. Ове 2023. године, овај датум обележава се под слоганом „Људи на првом месту: зауставите стигму и дискриминацију, појачајте превенцију!“ (енг. People first: stop stigma and discrimination, strengthen prevention).

Глобални проблем који се односи на конзумирање дрога је изузетно комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Између осталог, многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што ни на који начин не помаже ни у решавању њиховог личног, а ни овог проблема у глобалним оквирима. Напротив - такав став и однос према овим особама може додатно наштетити њиховом како физичком, тако и менталном здрављу и притом их спречити да дођу до неопходне помоц́и и адекватно је искористе.

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, обележава се како би се ојачала акција и међународна сарадња са крајњим циљем изградње света без злоупотребе психоактивних супстанци. Да би се таквом свету тежило на одговарајући начин, уз основне принципе хуманости, али и одрживости, овогодишња глобална кампања као главни циљ има подизање свести целокупне јавности о важности адекватног опхођења према особама које користе дрогу.  

Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама ове године представља глобални позив са промоцијом следећих појединачних циљева:

·         Подићи свест о изузетно негативном утицају стигме и дискриминације на људе који користе дрогу, као и на њихове породице.

·         Подићи свест стручне и опште јавности о непосредним здравственим последицама коришћења дрога - о епидемијама АИДС-а и хепатитиса, уз неопходност јачања и проширивања програма превенције ових обољења.

·         Омогућити доступност и приступачност добровољних услуга заснованих на доказима, за све људе који користе дрогу.

·         Пружити информације и одговарајуће едукације о широком спектру поремећаја здравља насталих услед употребе дрога, али и о доступним третманима и о важности ране интервенције и системске подршке.

·         Залагати се за алтернативе затворским казнама за кривична дела у вези са дрогом, дајући предност третманима и услугама у самој заједници.

·         Борити се против стигме и дискриминације особа које користе дрогу, коришћењем и промовисањем језика и ставова лишених осуде, базираних на учтивости, поштовању и уважавању.

·         Оснажити долазеће генерације младих, као и читаве заједнице да благовремено раде на спречавању злоупотребе дрога и настанку болести зависности.

Градски завод за јавно здравље Београд има дугогодишње искуство координације, реализације и праћења едукативног програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци"  који је базиран на принципима примарне превенције. Овај програм, чија цу циљна група ученици основних школа од трећег до шестог разреда, има за циљ развој животних вештина ученика важних за контролу понашања и оснаживање деце да граде активне ставове и приступе по питању злоупотребе дрога.
 
zloupotreba droga 2023.

Поред овог програма са традицијом спровођења дужом од једне деценије, од ове школске године Градски завод за јавно здравље Београд реализује још један акредитовани едукативни програм „Психоактивне супстанце и млади – борба емоција и знања“, који за циљну групу има наставнике, односно ученике средњих школа. Овај програм као главне теме поставља однос емоција и (ризичног) понашања, истиче важност критичког мишљења и аргументованог полемисања, али такође акцентује проблем предрасуда и стереотипа, који су сигуран пут ка стигматизацији и дискриминацији, што је веома честа појава управо када је реч о конзумирању дрога и особама које то чине.

Када говоримо о суочавању са проблемом злоупотребе дрога, важно је напоменути да целокупно друштво, све државе, заједнице и сваки појединац у њима, треба да заузму приступ који акценат ставља на људска права и емпатију, али и да свако такво деловање треба да буде базирано на праксама које су засноване на доказима.

UNODC (Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала) сваке године издаје Светски извештај о дрогама. Овогодишњи извештај биц́е објављен управо 26. јуна, на Међународни дан борбе против конзумирања и незаконите трговине дрогама. Извештај ће бити доступан на сајту UNODC, где се може пронаћи и више информација о овогодишњој кампањи.

https://www.unodc.org/unodc/en/drugs/index-new.html#:~:text=World%20Drug%20Day%20%2D%2026%20June 

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство