Светски дан без дуванског дима 31. мај 2015. - „Зауставимо незакониту трговину дуванским производима“

Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дуванског дима, истичући здравствене ризике који су повезани са употребом дувана и залажући се за ефикасну политику која смањује конзумирање дувана. Слоганом овогодишњег обележавања, СЗО позива све државе да заједно делују како би се зауставила  незаконита  трговина дуванским производима.

У Србији и даље пуши 35% становника старијих од 15 година и већ годинама уназад употреба дувана је један од најзаступљенијих фактора ризика по здравље, посебно за срчани удар, обољења периферних крвних судова и повишен крвни притисак, шлог, хроничну опструктивну болест плућа, рак плућа, гркљана, уста и других локализација.

Градски завод за јавно здравље Београд организује здравствено промотивну акцију у простору Шопинг центра Стадион у суботу, 30. маја, од 12 до 14 часова, у сарадњи са партнерима: Дом здравља Вождовац, Удружење за јавно здравље Србије, Црвени крст Београда и Београдска асоцијација студената фармације.Незаконита трговина дуванским производима је глобални проблем који доводи у питање постигнуте резултате здравствених програма, политике контроле дувана и мера као што су пораст пореза и цене дуванских производа, сликовна упозорења и др. Према истраживањима и подацима добијеним од стране свих царина у свету, једна од 10 цигарета и других дуванских производа који се данас конзумирају, набављена је незаконито. Посебно је важно упозорити и заштитити младе и становништво са ниским приходима, којима су ови дувански производи приступачнији због ниске цене. СЗО предлаже промовисање, ратификацију, приступање и примену Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима од стране свих потписница Оквирне конвенције о контроли дувана.

Конзумирање дувана и изложеност дуванском диму у Србији и даље су веома распрострањени, упркос законски уређеним мерама ограничења, као и бројним превентивним програмима и активностима. Према резултатима последњег истраживања здравља, у Србији пуши 34,7% становника старијих од 15 година, при чему је 29,2% свакодневних пушача. Скоро свака пета млада особа (19,2%), старости од 15 до 19 година, такође је пушач. Значајно је већи проценат пушача у градовима у поређењу са становницима осталих насеља (36,4% у односу на 32,2%), као и у популацији са најнижим примањима (38,2%).

Поводом обележавања датума, а у намери да подстакнемо што већи број грађана да препознају негативне здравствене, економске и социјалне последице употребе дувана и предности живота у окружењу без дуванског дима, Градски завод за јавно здравље Београд у суботу, 30. маја организује здравствено промотивне активности у централном холу Шопинг центра Стадион на Вождовцу, ул. Заплањска 32. Од 12 до 14 часова посетиоци Шопинг центра имаће прилику да разговарају, добију савет и штампане едукативне материјале од представника Завода и партнерских организација - Дома здравља Вождовац, Удружења за јавно здравље Србије, Црвеног крста Београд и Београдске асоцијације студената фармације, на теме: штетност дуванског дима, одвикавање од пушења, заштита од дуванског дима у окружењу, пре свега најмлађих и трудница, као и друге савете у вези са здравим стиловима живота, превенцијом и раним откривањем болести.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство