Моћ знања је да јача вољу, али и да повезује

психоактивне супстанце 2017Као што се на крају сваке школске године биланс знања своди на свим пољима – контролним и писменим задацима, закључивањем оцена, пријемним и разним другим испитима, тако се и знање наших малих полазника о психоактивним супстанцама доводи до нивоа када они желе да покажу шта су то месецима вредно радили. А то је део коме се сви актери програма “Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци” највише радују и у коме највише уживају.

Након појединачних завршних презентација уприличених у неколико београдских школа, у четвртак, 8. јуна, 2017. године, реализована је последња приредба за ову школску годину, у школи “Илија Бирчанин” из Земун Поља. Овом приликом,  остварен је диван заједнички приказ свега наученог, истраженог, осмишљеног,  креираног и учињеног на тему психоактивних супстанци од стране ученика три одељења четвртог разреда ове школе, као и њихових специјалних гостију. Током ове едукативне приредбе, којој су присуствовали други ученици школе, родитељи и сами координатори програма, ученици су приказали оригиналне продукте свог вишемесечног рада на тему злоупотребе психоактивних супстанци, односно превенције болести зависности, у најширем смислу.

 

Ученици су своје новостечено знање обликовали у оригиналне скечеве са изузетно осмишљеним и одглумљеним сценама инспирисаним реалним животним ситуацијама. Посебан угођај за присутну публику био је и приказ видео-клипова, чији су сценаристи, глумци, сниматељи, редитељи и монтажери били сами ученици, показавши тако колико таленат може бити снажна подршка жељи за новим знањима и колико је то скупа моћан алат за ефикасно учење и ефектан приказ њиховог разумевања деликатне проблематике којом су се бавили.

Посебну драж овом ђачком перформансу дало је ексклузивно гостовање њихових вршњака из школе “Бора Лазић” из Влашке. Својим убедљивим драмским наступом, снажним порукама, чак и поетским освртом на тему штетности психоактивних супстанци, на најлепши начин употпунили су перформанс својих домаћина.

Истовремено, ходници и учионице школе “Илија Бирчанин” претворени су у изложбени простор  за едукативне ученичке постере из још три школе које су током ове године учествовале у овом програму – из “комшијских”, земунских школа “Соња Маринковић” и “Сава Шумановић” и из школе “Алекса Шантић” из Калуђерице, која је била “присутна” у овом перформансу и путем видео снимка своје представе  коју су за ову прилику послали, услед немогућности да и сами лично учествују.

Програм “Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци” реализује се са великим успехом већ седму годину за редом. За то време, имплементиран је у макар једном циклусу у скоро 150 школа у Србији, од чега у преко 100 београдских, уз импресиван обухват од око 5500 деце.

Едукативни семинар за овај програм прошле јесени похађало је 30 просветних радника и сарадника из 13 основних школа са територије Града Београда. Програм је током ове школске године реализован у 8 школа, а њиме је обухваћено преко 300 основаца узраста од трећег до седмог разреда. Акредитација програма од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања, која представља снажан ветар у леђа за његову дугу и успешну реализацију, важи и за предстојећу школску годину, у којој се надамо новим полазницима и новим малим “скупљачима” знања.

Континуирани приказ активности у школама доступан је на званичној фејсбук страници програма “Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство