Пажљиво слушање - први корак у превенцији! - Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Слушај пажљивоПочев од давне 1987. године, на иницијативу и под покровитељством Генералне скупштине Уједињених нација, 26. јун обележава се као Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама.

Овогодишњи слоган „Прво саслушај“ исти је као прошле године, и њиме се потенцира колико је важно пажљиво  саслушати дете или младу особу, у једном од највулнерабилнијих периода живота, када се пролази кроз интензиван развој и бројна ментална и емоционална искушења и изазове. Често је управо то, пажљиво ослушнути и осетити долазећи проблем код адолесцента, круцијалан корак који даје шансу за даље деловање, а све у циљу пружања адекватне и правовремене подршке и помоћи младима у процесу њиховог здравог развоја и безбедног одрастања.

 

Глобалне размере и озбиљност овог јавноздравственог проблема намећу неопходност сложеног, сихронизованог, мултисекторског деловања кроз посвећен и континуиран рад и спровођење разноврсних активности из спектра примарне превенције усмерених како ка појединцу, тако и ка заједници у целини. У прилог томе, веома је значајно нагласити важност активног укључивања школа, родитеља, полиције, радно активног становништва и послодаваца, медија, верских заједница, здравствених радника, удружења грађана и других у све активности које имају за циљ смањење злоупотребе дрога.

слушај пажљиво

Циљ овогодишње кампање је и инсистирање на научним доказима о ефикасности и учинковитости превентивних програма и активности усмерених на злоупотребу дрога. Резултати бројних истраживања потврђују да су најефикаснија и најефективнија решења проблема злоупотребе психоактивних супстанци у домену деловања примарне превенције, односно рада са оним групама и појединцима који још увек нису закорачили у непосредан ризик, а то су, пре свега, деца и адолесценти (промотивни спот канцеларије УН-а посвећен овом датуму доступан на https://www.youtube.com/watch?v=o259gvnAYxk ).

Градски завод за јавно здравље Београд значајан део свог здравствено-промотивног деловања посвећује проблему злоупотребе дрога, усмеравајући га управо ка популацији деце школског узраста, и то континуирано, током целе године, кроз реализацију едукативног програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“. Овај програм, базиран на методи „Заједничко учење кроз акцију“, посредством унапређења компетенција просветних радника и сарадника за рад са децом у овој области, као крајњи циљ има оснаживање самих ученика у процесу доношења одлука и преузимању одговорности за њих.

Кроз рад на овом програму, код деце се потпомаже развој њихове емоционалне интелигенције. Они добијају шансу да своје мисли, ставове и идеје слободно искажу. Овај програм даје им прилику да буду саслушани, али и да науче да они слушају друге, стицањем вештина функционисања у групи, да препознају ризике и успешно се одупру негативном вршњачком утицају.

Нова знања о дрогама и болестима зависности ученици стичу кроз висок степен аутономије у раду, уз минимално директно укључивање наставника и родитеља, али уз њихово пажљиво дискретно вођење и континуиран надзор. Деца, као подршку свом истраживачком раду и стицању поузданих информација из ове деликатне области, у процес укључују бројне релевантне појединце, стручњаке из разних области, институције и удружења, градећи тако нове међусекторске мреже у својој локалној заједници. Посебна вредност и лепота овог програма је што се за потребе финалног обликовања и презентовања продуката новостеченог знања намењеног школској публици и широј јавности, деци пружа терен на коме могу максимално да употребе своје таленте и искористе све своје креативне потенцијале.

Током протеклих седам година, колико се програм „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“ континуирано спроводи, у рад је укључено преко 100 основних школа у Београду, чиме је постигнут обухват од скоро 5500 основаца чије је знање о психоактивним супстанцама након реализације програма унапређено за око 50%.
На почетку управо завршене школске 2016/2017. године, у Градском заводу су одржан је едукативни семинар за просветне раднике и сараднике, који је похађало 30 нових полазника из 13 београдских основних школа. Програм је током протеклих неколико месеци у целости реализован у 9 школа, са обухватом од око 400 ученика узраста од трећег до седмог разреда.

слушај пажљиво

Програм „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“ се редовно акредитује од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања и објављује у Каталогу програма намењених стручном усавршавању просветних радника и сарадника. Последњи акредитациони циклус за који је програм одобрен, важи и за предстојећу 2017/2018. годину, када се очекају нови полазници обуке  који ће са својим ученицима заједнички радити на њиховом правовременом, адекватном и проактивном оснаживању за борбу против дрога и болести зависности (Каталог доступан на адреси http://katalog2016.zuov.rs/).

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство