Старт новог циклуса програма посвећеног превенцији злоупотребе психоактивних супстанци

rad sa ucenicimaПочетак нове школске године увек је сигнал за интензивирање здравственоваспитног рада посвећеног деци и младима. Централно место у активностима Грaдског зaвoда зa jaвнo здрaвљe посвећеним овој популационој групи, годинама уназад представља координација, имплементација и праћење едукативног прoгрaма „Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци“, намењеног ученицима основних школа и њиховим наставницима.

У Градском заводу за јавно здравље, 6. и 7. октобра 2017. године, одржавањем дводневног едукативног семинара, започет је нови циклус овог програма, у који ће ове школске године бити укључено 29 просветних радника и сарадника из 14 основних школа. Доказ да овај програм од самог почетка наилази на одличан пријем, како код наставника и деце, тако и код руководстава школа, представља и чињеница да поједине школе из године у годину регрутују нове едукаторе и тако постижу да се програм укорењује у живот школе и постаје важан део наставних и ваннаставних активности.

рад са ученицима

У прилог томе говори и чињеница да су у овогодишњој обуци учествовали представници из чак 9 школа које су током претходних година већ биле у програму. Истовремено, добар глас о програму успешно се шири и чује ван територије Београда те се, међу полазницима који ће по први пут у своје школе увести овај програм, нашло и пет просветних радника из ОШ "Бошко Вребалов" из Меленаца.

Посебан печат одржаном семинару дало је гостовање ученика четвртог разреда ОШ "Данило Киш" са Вождовца, који су присутним полазницима представили финалне производе свог прошлогодишњег истраживачког и креативног рада. Извођењем оригиналне реп нумере и сјајног драмског приказа на тему штетности дрога, деца су својом енергијом и изузетним глумачким талентом на најлепши начин будуће едукаторе надахнули за предстојећи рад.

Рада са ученицима

Програм „Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци“ базиран је на јединственом едукативном приступу „Заједничко учење кроз акцију“ који истиче важност високог степена учешћа деце у процесу образовања. Овај метод рада у овом конкретном програму има за циљ унапређење компетенција наставника на тему злоупотребе психоактивних супстанци, али и оснаживање, односно јачање емоционалне интелигенције код ученика, кроз јачање њихових вештина процене ризика и изградњу самопоуздања и самопоштовања.

рад са ученицима

До сада је у Грaдскoм зaвoду зa jaвнo здрaвљe, почев од 2010. године, одржано укупно 13 обука за спровођење овог програма, којима је обухваћено око 350 просветних радника и сарадника из око 110 београдских основних школа, чиме се током 7 година спровођења овог едукативног програма у школама дошло до обухвата од око 5500 основаца узраста од 3. до 7. разреда. Њихово знање о психоактивним супстанцама, након проласка кроз креативне радионице и истраживачки рад у оквиру овог програма, унапређено је за преко 50%. Прoгрaм је редовно акредитован од стране Зaвoда зa унaпрeђивaњe oбрaзoвaњa и вaспитaњa.

рад са ученицима

Фejсбук стрaница “Твоје знање мења све” (https://www.facebook.com/tvoje.znanje.menja.sve), свим заинтересованим корисницима ове друштвене мреже пружа информације које се тичу концепта и циљева овог програма. Уз то, страница представља погодан простор за презентацију креативних ђачких остварења и разноврсних активности које се континуирано спроводе у школама укљученим у програм, али је истовремено и медиј путем кога се пратиоцима указује и на друге актуелне јавноздравствене теме, које су посебно важне за здраво и безбедно одрастање деце.

rad sa ucenicima

rad sa ucenicima

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство