Порука деце је јасна: “Реци дроги НЕ!”

постер психоактивне супстанцеУ среду, 13. јуна 2018. године реализован је последњи у низу финалних корака овогодишњег успешног спровођења едукативног програма “Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци”. Тим поводом, у Основној школи “Милоје Васић” у београдском насељу Калуђерица, уприличен је колажни ђачки перформанс намењен школској и широј јавности, чији су актери били ученици школе–домаћина и њихови гости – ученици четвртог разреда Основне школе “Алекса Шантић”, такође из Калуђерице.

Ученици су приказали креативне продукте свог вишемесечног истраживачког рада на широк спектар тема које се односе на проблем злоупотребе психоактивних супстанци и болести зависности, у најширем смислу.

Све информације и сазнања у вези са овим озбиљним темама, ученици су прикупљали  вођени својим наставницима, а затим су их тимски обликована у литерарне, ликовне, музичке и драмске форме правећи тако свеобухватан и надасве креативан и оригиналан приказ својих новостечених знања.

Ученици су та знања и кључне поруке публици презентовали маестралном глумом и сценским наступом кроз оригиналне скечеве, инспирисане школским животом, али и историјским мотивима, културолошким обрасцима и навикама нашег становништва када су у питању различити облици зависности. Ученици ОШ „Алекса Шантић“ су се за ову прилику опробали чак и у креирању кратке филмске форме, преузимајући, поред глумачких рола, и улоге редитеља, сниматеља и монтажера. У видео-клипу ових четвртака, на изузетно ефектан и сурово реалистичан начин, приказано је њихово, драматуршки обликовано, виђење проблема наркоманије  и његових фаталних последица, што неминовно указује на неопходност правовременог  и адекватног информисања деце и младих када је ова тема у питању.

психоактивне супстанце

Централни хол школе “Милоје Васић” представљао је и изложбени простор  за едукативне ученичке плакате из обе школе, који су имали за циљ да прикажу сложеност и важност истраживачког процеса који представља један од кључних аспекта овог програма. Такође, током трајања приредбе, у позадини су пројектоване фотографије које су приказивале атмосферу са појединих радионица, што је на сликовит начин приказивало сву лепоту тимског рада, суптилно наглашавајући вишеструке користи које прозилазе из приступа који ученика активира и поставља у центар едукативног процеса.

Овом музичко-сценском перформансу присуствовали су бројни ученици школе, наставници и родитељи, као и координатори програма. Ово је била прилика да се ђацима и едукаторима уруче пригодна признања за допринос који су својим ангажовањем дали у суочавању са једним великим јавноздравственим проблемом, али уједно и као знак захвалности обема школама за одржавање вишегодишњег  континуитета у спровођењу овог програма.

психоактивне супстанце

психоактивне супстанце

Едукативни семинар за програм “Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци”, који се са великим успехом реализује већ осму годину за редом, прошле јесени похађало је 29 просветних радника и сарадника из 13 основних школа са територије Града Београда и из школе “Др Бошко Вребалов” из Меленаца. Програм је током ове школске године реализован у већини школа, а њиме је обухваћено преко 600 основаца узраста од трећег до шестог разреда.

психоактивне супстанце

Facebook страница “Твоје знање мења све” свим заинтересованим корисницима ове друштвене мреже редовно пружа информације које се тичу како основне идеје и циљева овог програма, тако и тока и начина његовог спровођења у школама. На тај начин, страница представља медијски простор идеалан за презентацију креативних ђачких остварења и разноврсних активности које се спроводе у школама укљученим у овај програм. Сви поменути садржаји доступни су на следећој адреси: https://www.facebook.com/tvoje.znanje.menja.sve/ .

психоактивне супстанце

психоактивне супстанце

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство