Превенција злоупотребе психоактивних супстанци - наставак заједничке мисије просветних и здравствених радника

психоактивне супстанце 2018Почетак сваке школске године је знак за покретање новог круга удруженог деловања здравственог и просветног сектора, када је у питању превенција ризичног понашања код деце и младих. У склопу ове заједничке мисије, током протеклог викенда, 13. и 14. октобра 2018. године, у Градском заводу за јавно здравље, одржавањем дводневног едукативног семинара за просветне раднике и сараднике, започет је још један, девети по реду, циклус програма „Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци“.

У његово спровођење ће, током 2018/19. школске године, непосредно бити укључено 26 управо обучених едукатора - просветних радника и сарадника из 15 основних школа.

 

Добар показатељ успешности и доброг пријема овог програма је чињеница да је све већи број оних школа из којих се редовно, из године у годину, на обуку јављају нови полазници. На овај начин, континуираном применом у школској пракси, у неколико генерација ученика, постигнута је чврста имплементација овог савременог едукативног приступа у редовне планове и програме наставе, уз висок ниво прихваћености како код наставника, тако и код деце. У прилог томе говори податак да су у овогодишњој обуци учествовали представници из чак 10 школа које су током претходних година макар једанпут учествовале у реализацији програма "Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци".

психоактивне супстанце 2018

С друге стране, подједнако важну потврду препознатљивости и квалитета оваквог начина рада са децом, представља чињеница да програм скоро сваке године «ушета» у неке нове школе и зарази својим приступом неке нове наставнике и ученике. Посебно је задовољство када се на семинару нађу и представници школа изван подручја града Београда. Тако се ове године, међу полазницима из школа у којима ће програм премијерно стартовати ове године, нашaо и директор ОШ „Ђорђе Симеоновић“ из села Подгорац, општина Бољевац.

психоактивне супстанце 2018

Посебан шарм одржаном семинару дали су његови специјални гости – ученици четвртог и петог разреда из школа "Милоје Васић" и "Алекса Шантић", из београдског насеља Калуђерица. Они су, заједно са својим учитељицама, имали задатак да полазницима овогодишње обуке прикажу креативне продукте свог прошлогодишњег истраживачког рада. Ученици су, у скраћеној верзији свог репертоара, извели оригиналну музичку нумеру са едукативном поруком упућеном вршњацима, као и занимљив историјско-драмско-музички перформанс о алкохолним пићима и њиховом дејству на људско здравље.

У основи програма „Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци“ налази се посебан едукативни приступ „Заједничко учење кроз акцију“. У центар образовног процеса поставља се ученик, са намером да му се додели висок степен учешћа у раду, док наставник губи своју традиционалну улогу и постаје водитељ – неко ко је ту да координира и само благо усмерава ђачке активности. Сам програм «Крeaтивни рaд сa учeницимa нa прeвeнциjи злoупoтрeбe психoaктивних супстaнци» има за циљ унапређење компетенција наставника на тему злоупотребе психоактивних супстанци. Применом методе "Заједничко учење кроз акцију", то се постиже фокусирањем активности на ученике - изградњом њихове емоционалне интелигенције, кроз јачање њихових животних вештина, које су од пресудног значаја за изградњу самопоуздања и самопоштовања код деце.

психоактивне супстанце 2018

До сада је у Грaдскoм зaвoду зa jaвнo здрaвљe, почев од 2010. године, одржано укупно 14 обука за спровођење овог програма, којима је обухваћено око 350 просветних радника и сарадника из око 110 београдских основних школа, чиме се током 8 година спровођења овог едукативног програма у школама дошло до обухвата од око 5500 основаца узраста од 3. до 7. разреда. Њихово знање о психоактивним супстанцама, након проласка кроз креативне радионице и истраживачки рад у оквиру овог програма, унапређено је за преко 50%. Прoгрaм је до сада редовно акредитован од стране Зaвoда зa унaпрeђивaњe oбрaзoвaњa и вaспитaњa, а нови акредитациони период, који је управо почео, важи током наредне три школске године.

психоактивне супстанце 2018

Фejсбук стрaница Твоје знање мења све, свим корисницима ове друштвене мреже пружа информације које се тичу концепта и циљева овог програма. Ова страница је својеврсни медијски канал за пласирање креативних ђачких остварења која се рађају из њиховог активног учешћа у овом програму. Представљање програма кроз свет друштвених мрежа отвара могућност да се укаже и на друге јавноздравствене теме које су, посредно или непосредно, од значаја за здраво и безбедно одрастање деце и младих.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство