Знањем и креативношћу против психоактивних супстанци

основци дрога 2019У организацији Градског завода за јавно здравље, у понедељак, 10. јуна 2019, у Дечјем културном центру Београд, одржана je манифестација ученика основних школа под називом „Твоје знање мења све“.

Овај догађај уприличен је са циљем да се јавности прикажу стечена и креативно упакована знања основаца који су током школске 2018/2019. године били укључени у програм „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“.

Основци дрога 2019

Скуп је на самом почетку поздравила помоћница директорке Градског завода за јавно здравље Београда, др Светлана Младеновић Јанковић, иначе једна од креаторки овог едукативног програма и његова дугогодишња координаторка. Поздрав учесницима и гостима манифестације упутила је и представница Секретаријата за здравство Града Београда, др Александра Огњановић.

Основци дрога 2019

Око 250 ученика узраста од трећег до седмог разреда из девет основних школа, били су актери одржаног креативног и забавног, али пре свега едукативног ђачког скупа.

Основци дрога 2019

Претходно сами изабравши своје улоге - глумаца, песника, сценариста, драматурга, редитеља, сниматеља, музичара, твораца графичких решења и едукативних материјала, ученици су публици представили широк дијапазон својих оригиналних и маштовитих остварења која су сва за циљ имала да покажу шта су они све током претходних неколико месеци научили о разним типовима психоактивних супстанци.

Основци дрога 2019

Деца су, схватајући током процеса рада сам механизам настанка зависности, препознала везу овог психо-физичког феномена и са другим штетним навкама – попут интернета, коцке, видео-игрица и брзе хране, па су и ове теме вешто интегрисали у свој креативни опус. Радећи на овим темама тимски, кроз озбиљан истраживачки приступ, али и уз свесрдну помоћ својих учитеља и наставника, родитеља и других стручњака, користећи уз то своју машту и стваралачке потенцијале, деца су осмислила читав спектар најразноврснијих начина да прикажу које су то животно важне лекције кроз овај програм научили.

Основци дрога 2019

На сцени су се током два сата квалитетног програма смењивали занимљиви драмски прикази и кратке представе, музичке нумере, обиље оригиналних видео материјала, ауторски стихови, анимирана остварења кратких форми, поучне презентације. У холу Дечјег културног центра била су изложена и њихова графичка колажна остварења која су пратила истраживачку фазу програма. Уз то, публици су током и након програма, дељени и оригиначни ученички лифлети.

Основци дрога 2019

У реализацији овог колажног перформанса учествовале су следеће београдске основне школе: „Момчило Живојиновић“ (Младеновац), „Ђура Даничић“ (Вождовац), „Соња Маринковић“ (Земун), „Алекса Шантић“ (Гроцка), „Милоје „Васић“ (Гроцка), „Филип Филиповић“ (Вождовац), „Олга Петров“ (Палилула) и „Бранко Ћопић“ (Раковица). Као специјални гости-учесници наступили су ученици трећег и четвртог разреда основне школе „Ђорђе Симеоновић“ из села Подгорац код Бољевца, који су кроз сјајан видео материјал представили, како своја новостечена знања, тако и занимљив историјат своје школе и лепоте свог краја, што је за публику био посебан угођај.

Основци дрога 2019

Програм „Креативан рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци" настао је 2009. године као део превентивних активности у оквиру имплементације Стратегије за борбу против дрога. Током претходне деценије успешног спровођења, за реализацију програма са ученицима едуковано је око 450 просветних радника и сарадника из више од 110 београдских основних школа. Само током актуелне 2018/2019. године, Градски завод за јавно здравље организовао је и реализовао 5 дводневних обука, на којима је едуковано око 120 просветних радника и сарадника из 26 основних школа.

Основци дрога 2019

Ученички видео материјали који су били приказани током манифестације у Дечјем културном центру, биће у наредном периоду постављани и доступни на званичној фејсбук страници „Твоје знање мења све“.

Основци дрога 2019

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство