26. јун 2020. - Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

protic droge 2020Према извештају Канцеларије Уједињених Нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) из 2019. године, 271 милион људи старости између 15 и 64 године (што је око 5,5% светске популације ове животне доби), користило је неку психоактивну супстанцу. Иако пораст ове појаве у односу на само једну годину раније није био нарочито приметан, он се итекако уочава приликом посматрања нешто дужег временског интервала. Наиме, број конзумената ових супстанци, према поменутом извештају, порастао је за чак 30% у односу на не тако давну 2009. годину.

Овакви подаци указују колико иницијатива Уједињених нација из 1987. године, која је резултовала Резолуцијом и проглашењем 26. јуна за Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, и даље не губи на важности и актуелности. Ове године, овај важан датум обележава се под слоганом „Више знања за бољу негу“ (енг. Better knowledge for better care).

Анализа Извештаја UNODC-ја из 2019. указује да је пораст конзумената психоактивних супстанци донекле узрокован и чињеницом да је популација старих од 15 до 64 године у претходној деценији јесте нарасла за око 10%, али и поред тога, број корисника опиоида, током претходних 10 година, порастао у Африци, Азији, Европи и Северној Америци, док се, у истом посматраном периоду, бележи и пораст корисника канабиса у Северној и Јужној Америци и Азији.

Према подацима из поменутог извештаја, процењује се да је број корисника канабиса био око 188 милиона, док је број корисника опиоида у свету био је око 53 милиона, уз бележење великог скока у односу на неке раније процене.  И док је канабис и даље најраспрострањенија дрога на свету, опиоиди су са здравственог становишта најштетнији. Наиме, од 585 хиљада смрти, они се сматрају одговорним за чак две трећине. Око половина смртних исхода повезаних са употребом дрога, последица су нелеченог хепатитиса Ц, које се евидентира као најчеше инфективно обољење интравенских корисника дрога. С друге стране, важан је и податак да чак 35 милиона људи широм света пати од неког поремећаја здравља који је директна последица коришћења дрога, а да притом тек сваки седми добија неку врсту третмана који му је потребан.

против дрога 2020

Генерално гледано, уочава се да, када је реч о дрогама - најпре када је реч о њиховој злоупотреби, али и читавом низу спрегнутих проблема који  ову појаву прате – постоје бројне непознанице и дезинформације које отежавају сагледавање, те стога и адекватно суочавање са овом пошасти нашег доба. Слоган који прати овогодишње обележавање 26. јуна, за циљ има управо да истакне значај располагања релевантним информацијама и њихову правовремену и добро усмерену дисеминацију ка свим странама од интереса. Тиме се стварају основни предуслови за системско јачање међународне сарадње како би борба са овим проблемом могла да се оствари на свим нивоима – од питања здравља и безбедности, све до питања од значаја за владе земаља широм света.

А баш како слоган овогодишње кампање наглашава - системско, утемељено, правовремено стечено знање, најјаче је оружје за борбу против злоупотребе дрога, а тако и свих других претњи по здравље појединаца, заједница и развој друштва које такво ризично понашање са собом носи.

Водећи се идејом да је што ранија примарна превенција најчвршћи темељ у решавању проблема злоупотребе дрога и превенције болести зависности у најширем смислу, Градски завод за јавно здравље се читаву деценију уназад, кроз континуирану реализацију програма „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци“, бави едукацијом просветних радника и ученика основних школа на ову тему. Овај програм настао је 2009. године као део превентивних активности у оквиру имплементације Стратегије за борбу против дрога.  Базиран је на едукативном методу „Заједничко учење кроз акцију“ који, посредством унапређења компетенција просветних радника и сарадника за рад са децом, за крајњи циљ има оснаживање самих ученика у процесу доношења одлука и преузимању одговорности за њих.

Током деценије успешне координације и реализације овог програма, у Градском заводу за јавно здравље за његово спровођење обучено је преко 500 просветних радника и сарадника из више од 110 београдских основних школа, а кроз програмске активности прошло је скоро 8000 београдских основаца.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство