31. јануар - Национални дан без дувана

dan bez duvana 2023.Нема дилеме - свака цигарета смета!

Национални дан без дувана у нашој земљи традиционално се обележава сваког 31. јануара, а слоган овогодишње кампање је „Свака цигарета смета“. Овим слоганом се жели скренути пажња јавности да не постоји у потпуности нешкодљив дувански производ нити безбедан ниво изложености дувану. Једина ефикасна заштита од штетног дејства дувана јесте његова потпуна елиминација, што значи непушење, као и боравак у просторима у којима пушење није дозвољено.

31. јануар – Национални дан без дувана

Сваки дан без дувана је - ДОБАР ДАН

Nacionalni dan bez Duvana 2022У Србији се обележава 31. јануар – Национални дан без дувана, ове године, као и претходне, под слоганом: „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА”. Прошлогодишња кампања се наставља са циљем постизања континуираног здравствено-промотивног деловања и слања недвосмислених порука у вези са штетношћу конзумирања дуванских производа. На овај начин, поред указивања на штетне ефекте употребе дувана и свих дуванских производа, као и свих врста изложености овим производима, посебно се наглашава значај престанка пушења, што је у условима пандемије КОВИД-19 добило нову јавноздравствену димензију.

Национални дан без дувана - 31.01.2021. - Један дан није довољан

nacionalni dan bez duvana 2021Необорива је и научно чврсто утемељена истина да је конзумирање дувана, у било ком облику, изузетно штетно по здравље. То свакако није новост, али јесте чињеница коју је неопходно континуирано ојачавати новим аргументима и пласирати је јавности кроз снажне и недвосмислене поруке које одговарају актуелном тренутку.

У Србији се и ове, 2021. године, традиционално обележава 31. јануар – Национални дан без дувана, овог пута године под слоганом: „365 ДАНА БЕЗ ДУВАНА”. На овај начин, поред указивања на штетне ефекте употребе дувана и дуванских производа и изложености дуванском диму, посебно се наглашава значај престанка пушења, што посебно добија на значају у светлу пандемије КОВИД-19.

За љубав без дувана!

zivot bez duvana

Културни центар “Град” наставља са недавно започетом, лепом и оригиналном иницијативом организовања тематских журки чија је главна одлика да је на њима пушење забрањено. Овом сјајном, али и храбром идејом, као и доследношћу у њеном спровођењу, КЦ “Град” се врло брзо и природно, посредством фејсбук иницијативе “Непушачки локали у Београду”, повезао и са Градским заводом за јавно здравље Београд, као једном од водећих институција која се бави темом превенције и контроле пушења у нашој средини.

 

Живот без дувана - за бољу будућност нових генерација

nacionalni dan bez duvanaНационални дан без дувана се у Србији традиционално обележава 31. јануара, а са циљем подизања свести о употреби дуванских производа као изузетно важном јавноздравственом проблему у нашој средини. Овогодишњи слоган - „Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација“, ставља снажан нагласак на претњу коју дувански производи представљају по здравље заједнице, посебно истичући утицај на најмлађе.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да употреба дуванских производа годишње у свету однесе више од 8 милиона живота. Још више забрињава податак да је од ових 8 милиона, око 7 милиона смртних случајева повезано са директном употребом дувана, док је око 1.2 милиона смртних случајева наступило код непушача који су били изложени дуванском диму.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство