Национални дан без дувана - Важно је да „смета“!

национални дан без дувана 2018У Србији се 31. јануар као Национални дан без дуванског дима обележава већ више од две деценије. Та традиција наставља се и ове године уз задржавање прошлогодишњег слогана Oдрасли пуше и мене гуше”, са јасном жељом да се пажња јавности још једном усмери на све непосредне опасности којима су деца и млади изложени услед удисања дуванског дима из окружења, као и на далекосежније јавноздравствене последице по појединца и друштво у целини, које из тога проистичу.

Деца спадају у једну од највулнерабилнијих категорија становништва, те је и њихова осетљивост на дувански дим већа у односу на одраслу популацију. С тим у вези, научно је потврђено да деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су притом и јачег интензитета.

31. јануар 2017. - Национални дан без дуванског дима

plakat KPP 2017 1Национални дан без дуванског дима ове године се у нашој земљи обележава под  слоганом: “Oдрасли пуше и мене гуше”, којим се жели скренути пажња јавности на све  негативне последице пушења, посебно по здравље деце и младих, због чега je неопходно потпуно их заштитити од изложености дуванском диму.

Не постоји безбедан ниво  излагања дуванском диму и једина ефикасна заштита je његова потпуна елиминација из  окружења.  Докази из бројних истраживања несумњиво говоре да употреба дувана и дуванских  производа повећава ризик од настанка бројних хроничних незаразних обољења. Чак и  сам боравак у било ком јавном, радном или животном простору у коме је присутан  дувански дим, и непушаче доводи у ризик од настанка широког спектра поремећаја здравља.

Деца против дуванског дима

Deca protiv duvanskog dimaОвогодишњу кампању поводом обележавања Националног дана без дуванског дима – 31. јануара,  Градски завод за јавно здравље спроводи низом активности у сарадњи са Предшколским установама Града Београда.

У вртићу Предшколске установе „Чукарица“, „Кошута“ у Жаркову и у његовим издвојеним групама за предшколску наставу у Основној школи „Ђорђе Крстић“, читава недеља уочи самог 31. јануара, била је у знаку борбе против пушења.

Под вођством својих васпитача, малишани су, у оквиру припремне наставе за предмет „Свет око нас“ и тема посвећених екологији и очувању здравља, на њима својствен и пријемчив  начин, кроз вежбе ликовног изражаја и друге видове рада који активирају дечје промишљање и машту, усвајали нова знања и имали прилику да креативно обликују и прикажу своје ставове и идеје у вези са здрављем и оним што га може угрозити. Посебан нагласак током свих реализованих активности био је на штетном утицају дуванског дима, како на здравље саме деце, тако и свих њихових укућана. Активности су биле реализоване уз подршку и учешће родитеља, што је створило добру прилику да и неки од њих буду подстакнути на преиспитивање својих ставова и размишљање о могућностима за промену неких лоших навика.

У петак, 29. јануара, у преподневним сатима, у вртићу „Кошута“ уприличена је изложба креативних остварења предшколаца из Жаркова.

Обележавање 31. јануара – Националног дана без дуванског дима

Национални дан без дуванског димау нашој земљи традиционално се обележава 31. јануара и представља симбол борбе против пушења као великог глобалног и националног јавноздравственог проблема. Слоган овогодишње националне кампање је „Свака цигарета смета“.

Имајући у виду значај примарне превенције у стварању чврстог темеља који води ка препознавању здравих избора и штетних навика још од најранијег узраста, Градски завод за јавно здравље овогодишњи Национални дан без дуванског дима обележава радом са нашим најмлађим суграђанима. У сарадњи са Предшколском установом „Чукарица“, у вртићу „Кошута“ у Жаркову и у издвојеним припремним групама за предшколску наставу у Основној школи „Ђорђе Крстић“, читава недеља која претходи Националном дану без дуванског дима, од 25. до 29. јануара, биће испуњенa разноврсним тематским радионицама у оквиру припремне наставе за предмет „Свет око нас“, а са циљем посебног указивања на штетност дуванског дима, како по животну средину, тако и на угрожавање здравља.

Национални дан без дуванског дима - 31. jануар 2015.

Национални дан без дуванског дима ове године се обележава под слоганом: „СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА“, којим се жели скренути пажња јавности да не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму и да је једина ефикасна заштита од штетног дејства његових састојака – потпуна елиминација дуванског дима из окружења. Једини исправан приступ је непушење и боравак у просторима без дуванског дима.

Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци
Teлeфoни: +381 11 2078643, + 381 11 2078655
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Tvoje Znanje Menja Sve FB stranica
Израду странице: www.tvojeznanjemenjasve.zdravlje.org.rs је финансијски подржао Град Београд, Градска управа града Београда - Секретаријат за здравство